luni, 10 mai 2010

Mormântul lui Ştefan cel Mare



- Ştefan cel Mare s-a stins din viaţă la 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea Putna, cu mare jale. Întregul norod al Moldovei a fost adânc îndurerat. Pentru înţelepciunea şi faptele sale de vitejie, pentru lupta necontenită pentru apărarea ţării, poporul i-a spus ,,cel Mare”.
- La 2 iulie 1504, in a patra ora a zilei dupa 47 de ani si 3 luni de domnie Stefan cel Mare si Sfant avea sa se sfarseasca din viata, pasind in nemurire si lasandu-ne drept mostenire porunca ce dainuie de ani si ani prin Tara Moldovei atat de inspirat si zguduitor evocata de Barbu Delavrancea in piesa "Apus de soare":
-,, ... Tineti minte cuvintele lui Stefan, care v-a fost baci pana la adanci batranete... ca Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu este a noastra, ci a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor !..."
A fost înmormântat la Mănăstirea Putna, zidită în timpul domniei sale, intre anii 1466 - 1469 .Actuala biserică a fost practic reconstruită între 1653 şi 1662 de către Vasile Lupu şi urmaşii săi.
Daca pe marmura sacra de la Putna nu este sapata si ziua de hotar, "2 iulie 1504, ea se afla insa mentionata pe Acoperamantul acestei lespezi: "Io Bogdan Voievod din mila lui Dumnezeu domnul Tarii Moldovei, a infrumusetat si a acoperit cu acest acoperamant mormantul tatalui sau, Io Stefan Voievod, cel care a domnit in Tara Moldovei 47 de ani si trei luni, care s-a stramutat la lacasul de veci in anul 1504, luna iulie, ziua 2 de marti, in ceasul al patrulea din zi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu